Du kender dem sikkert. Dine meget nemmere alternativer, som på et splitsekund fjerner de store udfordringer og det sure slid, som hører med til at indfri dine store mål. Faktisk bliver plan B alt for ofte den dårlige vane, som fjerner fokus i hverdagen og uden grund frarøver os vores store drømme.

Dengang jeg som den stille, generte dreng i gymnasiet fortalte mine kammerater, at jeg ville være jagerpilot, var der ikke mange, som troede, det ville lykkes mig. Selv var jeg aldrig i tvivl, og når nogen i dag spørger mig, hvorfor jeg tror, at jeg var én af de få, der klarede sig igennem nåleøjet, ja så svarer jeg altid: ”Jeg havde ikke nogen plan B!”

 Derfor havde jeg heller ikke en masse forstyrrende alternativer, som sikkert ville have virket attraktive, når den ene udmarvende test afløste den næste. Jeg ville være jagerpilot – ikke andet – og jeg gik benhårdt efter det uden at forholde mig til alt muligt andet.

Plan A kræver risikovillighed

Der er flere grunde til, at vi i Danmark er rigtig gode til at lade os diktere af de spontane plan B’er, som måske nok i momentet virker attraktive – men i sidste ende kaster os ubehjælpsomt rundt i livets tilfældigheder.

Meget af det hænger sammen med manglende risikovillighed og frygten for at fejle, som jeg mener dominerer i vores kultur – at sætte sig store mål og gøre sig høje tanker om sig selv og sin formåen er ret udansk.

Når vi giver afkald på plan A, hvad enten den handler om karriemål eller andre private mål, så er det mange gange for at undgå at være én af dem, der stikker næsen frem og går efter det ekstraordinære og derfor også er i fare for at mislykkes. Men midt i alt det her glemmer mange, at plan B jo også har konsekvenser. Nemlig den åbenlyse konsekvens, at vi må stille os selv tilfredse med det næstbedste – med kompromiset.

For langt, langt de fleste er det mere meningsfuldt at løbe rigtig langt efter plan A. Og skulle den så glippe, ja så handler det snarere om at mærke grundigt efter og finde ind til en ny plan A end om at bruge tilværelsen på at springe fra det ene alternativ til de andet, når det bliver det mindste hårdt.

Tre råd: Sådan når du i mål med din plan A

Jeg har samlet tre råd, som jeg håber kan hjælpe dig med at holde dig på sporet af din plan A, når de mange alternative plan B’er giver dig spontan lyst til at kigge i retning af alternativerne:

1. Fortæl din omgangskreds om din plan A

Ved at fortælle dine nærmeste om dine store mål, er du samtidig med til at gøre målsætningen til en aktiv del af din virkelighed. Du sætter på den måde noget på spil og placerer en forventning til dig selv, som gør, at plan B ikke længere repræsenterer det nemme og omkostningsfrie alternativ.

2. Visualiser resultatet af din plan A

Brug energi på at gøre dig selv bevidst om de resultater, du gerne vil opnå ved at forfølge din plan A. Lav gerne den øvelse, når din plan A virker allerhårdest. Hvorfor er det nu, at du løber 10 kilometer tre gange om ugen? Hvorfor er det, at du tager et lederkursus, selvom det kniber med at få det hele til at hænge sammen? Ved på den måde at fokusere på resultatet af dine indsatser, kan du være med til at holde de mange plan B’er lidt på afstand.

3. Tænk dine alternative plan B’er til ende

Når du alligevel bliver ramt af lysten til at afvige fra din plan A, er det en god idé at tænke alternativerne til ende, så de ikke længere bliver det spontane valg. Gør du det, vil du ofte indse, at de i sin natur blot er kompromiser, som slet ikke er så attraktive endda.