Måske har du også prøvet det…?

…en eksamen som ikke gik, som den burde, fordi ”klappen går ned”.

…et møde i din afdeling, hvor du sidder med vigtige input, du aldrig får sagt højt.

…en vigtig opgave, som kræver hurtig eksekvering, som du har svært ved at komme i gang med.

Eller måske noget helt fjerde, femte eller sjette, hvor du har følt dig blokeret i din præstation? 😳

Lad os lige slå én ting fast først☝️

Præstatationsangst er noget helt naturligt, som kan ramme os alle.

Det gælder også for toptrænede jagerpiloter. Men her er det noget, man målrettet arbejder for at modvirke. For ”angsten for at præstere” er livsfarlig, når man befinder sig i luften med 2000 km/t i en F16 og skal kunne reagere lynhurtigt.

På jagerpilot-uddannelsen lærer man, at forberedelse er nøglen til at eliminere nervøsitet, usikkerhed og præstationsangst. Et af de lidt sjovere eksempler på dette arbejde kalder man for ”stoleflyvning”.

Der går i alt sin enkelthed ud på, at piloten sætter sig på en stol og forestiller sig at flyve turen, man snart skal ud på. Man skal så gøre alt fra at køre tjeklister til at forestille sig, at man stiller på kontakterne og taler på radioen. I princippet skal hele turen tænkes igennem ned i detaljen.

Visualisering hedder det andre steder, og fordelene er store.

Man får repeteret sin viden, og når man visualiserer, ”snyder” man hjernen til at tro, at man har gjort tingene mange gange før. Det hjælper på nervøsiteten, og går man i stå i visualiseringen, har man samtidig fundet et ”svagt” punkt, der måske skal øves lidt mere.

Måske kunne ”stoleflyvning” også være et værktøj, der kan hjælpe dig mod endnu bedre præstationer i din hverdag – eller et værktøj, I sammen kan bruge som øvelse i din afdeling eller dit team, når I står overfor den næste store udfordring👌